Festivalul Internațional de Poezie București

Târgul Național al Cărții de Poezie

 13 - 17 mai, 2015. Video 2015

Ce ne propunem la Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) – 2014

Obiective principaleTârgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB)  2014

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

1. Readucerea poeziei în atenţia publicului larg. Pagina de internet a TNCP/FIPT a fost vizualizată de peste 25000 de vizitatori în timpul desfăşurării ediţiilor de până acum, generând numeroase discuţii între utilizatorii de internet şi fiind recomandată de numeroase site-uri şi bloguri. Târgul de carte de poezie organizat în timpul festivalului a fost vizitat de peste 4000 de oameni, atrăgând atenţia asupra TNCP/FIPT. 

2. Promovarea editurilor şi a revistelor culturale care publică poezie. Amplasarea celor 20 de standuri, în medie, ce au reunit poezie din toată ţara a făcut din TNCP/FIPT, dincolo de ideea de Festival, cel mai amplu târg dedicat exclusiv poeziei din România, un model de promovare ce se cere de urmat şi de alte oraşe ale ţării. Vânzarea volumelor de poezie a fost o altă ţintă atinsă, suma totală încasată de editurile prezente în Târg  fiind de aprox. 28 000 de RON pentru toate cele patru ediţii de până acum, bani încasaţi exclusiv de către editorii care au trimis cărţi de poezie pentru vânzare în cadrul evenimentului.

3. Producerea unui spectacol poetic de amploare. Organizarea profesionistă a lecturilor publice de poezie (cu autori din ţară şi din străinătate, din toate generaţiile), vizualizările de filme, organizarea unor sesiuni de poetry performance au fost activităţi ce au beneficiat de aprecierea publicului, atingând standardele occidentale ale promovării poeziei în spaţiul public. Un element important în acest sens a fost şi oferirea unui onorariu fiecărui poet ce a susţinut o lectură, arătând în acest fel respectul acordat poeziei şi creatorilor ei. S-a realizat în acest fel familiarizarea publicului cu producţia poetică contemporană şi cu autorii de poezie contemporană.

4. Dezbaterea aspectelor problematice actuale ale poeziei. Organizarea de colocvii şi de mese rotunde internaţionale (16 în cele patru ediţii de până acum), au incitat numeroase opinii atât din partea invitaţilor cât şi din partea publicului, lucru care s-a dovedit de foarte bun augur, întregind în felul acesta seria actorilor importanţi din domeniul poeziei: Poeţi, Editori, Jurnalişti, Traducători, Critici literari, Profesori universitari.

5. Readucerea în atenţia mass-media a importanţei actului poetic. Realizarea a 12 reportaje video, publicarea a peste 200 de anunţuri pe internet legate de evenimentele din cadrul celor patru ediţii anterioare, 8 parteneriate media solide ce au asigurat o bună vizibilitate radio, pe internet şi în presă (atingând astfel un public indirect de peste 24000 de oameni) considerăm că au contribuit cu succes la aducerea în atenţia publică a TNCP/FIPT. Totodată cele peste 80 de bannere, (1/3 m) cu sigla festivalului şi cu poeme selectate din importanţi autori români care nu mai sunt în viaţă, diseminate în tot centrul Bucureştiului au avut impactul mediatic scontat atrăgând câteva sute de iubitori de poezie.

6. Prezentarea unei secţiuni cât mai diverse şi mai generoase din poezia contemporană europeană. La primele patru ediţii TNCP au participat peste 170 de poeţi români contemporani, numărul trecând de 200 odată cu cea de-a cincea ediţie din 2014.

La prima ediţie FIPB, din 2013 au participat Ales Debeljak (Slovenia), Adam Puslojic (Serbia)Sinisa Socacnin (Serbia), Martin Felder (Elveţia), Lidija Dimkovska (Slovenia), Ivan Dimitrov (Bulgaria), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova). Anul acesta lista este mai extinsă, onorându-ne cu participarea Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardić Oproiu (Croaţia), Dénes Krusovszky (Ungaria), Peter Rácz (Ungaria), Adam Borzič (Cehia), Marko Pogacar (Croaţia), Andrea Inglese (Italia), Jana Putrle Srdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Rep. Moldova), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova), Hose Pablo (Rep. Moldova).

Nume, autori, texte care, suntem siguri, nu vor înşela aşteptările celor cu adevărat interesaţi de poezie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cautare

Organizator

Co-Organizatori

Filiala Bucureşti Poezie - USR

Parteneri

Coproducător

Parteneri media